Hoogwaterbescherming
Klimaatverandering
Butijn Advies heeft, in samenwerking met de naamgever Rob van den Haak, een oplossing ontwikkeld en voorgesteld voor een van de grootste problemen waar Nederland als gevolg van de klimaatverandering en als laag liggend en dichtbevolkt land de komende decennia en eeuwen voor staat: het risico van overstroming, bedreigde zoetwatervoorziening en verzilting.
De zee stijgt, de rivieren met open verbinding naar zee stijgen mee en Nederland zakt. Het risico van een combinatie van westerstorm op zee en een hoge rivieraanvoer groeit daardoor met de dag! Tijdens storm moeten we het rivierwater ondanks hoge zeewaterstand kunnen lozen. Grotere waterberging dan nu voorhanden is dan nodig. Op land is hiervoor te weinig ruimte. De opslagcapaciteit van de Zuidwestelijke Delta kan in principe ingezet worden, maar is bij grote rivierafvoer te klein. Opvangbekkens op zee zijn een doeltreffende oplossing.
De Haakse Zeedijk (DHZ)
Het plan DHZ houdt een robuuste, met zand opgespoten dijk in, maximaal 25 km uit de kust van Den Helder tot Walcheren. De dijk wordt doorsneden met twee doorvaarten vanaf zee: naar Rotterdam en naar IJmuiden. Tussen de huidige kust en de nieuwe dijk zijn drie bekkens voorzien met, onafhankelijk van de zeespiegelstijging, een blijvend gemiddeld peil van 0 m NAP. De grote rivieren stromen vrij uit in de bekkens. De bekkens spuien door middel van spuisluizen het rivierwater in zee. De eerste decennia zal dat bij eb kunnen plaatsvinden, later zal bij doorgaande zeespiegelstijging steeds vaker gepompt moeten worden. Overigens wordt ook bij hoog water gespuid, maar dan van zee naar bekken met als doel het bekkenwater voldoende te verversen. De benedenstroomse rivieren, polders, buitendijkse bebouwde gebieden en het IJsselmeer kunnen de bestaande dijken en infrastructuur behouden zonder ze op te hogen.
De waterveiligheid, zoetwater problemen en verzilting zijn dan definitief opgelost. Een hoge rivieraanvoer zal een verhoging in de drie bekkens geven van tot NAP +1,5 tot 2 m, hetgeen in drie tot zes weken kan worden gespuid. Bij extreem hoge rivierafvoer kan het bekkenwater tot maximaal NAP +2,5 m stijgen. Bij een nog hoger bekken- en dus rivierpeil zouden havens en buitendijkse gebieden overstromen, wat uiteraard ongewenst is.
Het principe om het waterpeil voor de bestaande kust te handhaven rond 0 m NAP geeft een aanzienlijke besparing op het onderhoud van rivierdijken, sluizen, bruggen en gemalen, omdat ze niet meer aan de zeeniveaustijging zijn blootgesteld en aangepast hoeven te worden.
De voor de nieuwe zeedijk opgestelde stuurbare, drijvende golfdempers, die stormgolven van drie naar anderhalve meter hoogte dempen, beschermen deze dijk en houden het zand vast. Ze kunnen de zandaanwas zelfs laten groeien.Door de dijk aan de oostzijde van een ca. 3,5 kilometer breed +5m NAP woon-/natuurgedeelte te voorzien wordt onderspoeling van de zeedijk voorkomen.
Deelnemers in het landelijk Kennisprogramma Zeespiegelstijging
De Haakse Zeedijk is een van de plannen die bij de rijksoverheid zijn ingediend ter voorkoming van toekomstige overstromingen, droogte en verzilting. DHZ neemt deel aan het Kennisprogramma Zeespiegelstijging dat door de minister van I&W en de deltacommissaris in 2019 is ingesteld en functioneert binnen het Deltaprogramma.
Meer weten of interesse voor een lezing?
Bent u geïnteresseerd in De Haakse Zeedijk, kijk dan op www.haaksezeedijk.com.
Ook kunnen wij een lezing of bijdrage voor u verzorgen op het gebied van klimaatverandering en hoogwateroplossingen. Neemt u hiervoor a.u.b. contact met ons op.